среда, 8. април 2009.

Crna Gora ekoloska drzava

U crnogorskom koloritu, čudesno iskombinovane i isprepletane, preovlađuju tri boje: modro plava, smaragdno zelena i siva, boja kamena. Upravo zbog neprocjenjivih prirodnih ljepota, Crna Gora je proglašena za ekološku državu.
vjesni duga prema prirodi, izvoru našeg zdravlja i inspiraciji naše slobode i kulture, posvećujemo se njenoj zaštiti u ime sopstvenog opstanka i budućnosti potomstva”, stoji u Deklaraciji koju je 20. septembra 1991. donijela Skupština Republike Crne Gore.

U Crnoj Gori se nalazi tri četvrtine evropske ornitofaune. Skadarsko jezero je najveći ptičji rezervat u Evropi.

U Crnoj Gori raste oko 3000 biljnih vrsta i podvrsta, od čega 212 predstavlja balkanske endemite, a 22 su zastupljene samo u Crnoj Gori. Samo na Biogradskom jezeru raste 86 vrsta drveća. Biogradska gora je, pored Perućice, jedina prašuma u Evropi, a svakako je najtipičniji predstavnik prašumskih ostataka. Još su stari crnogorski vladari uvidjeli njenu jedinstvenost i značaj i stavili je pod zaštitu i tim gestom na neki način anticipirali razvoj ekološke kulture u Crnoj Gori.
Crna Gora je među prvim u regionu Mediterana i šire otpočela proces izrade nacionalne strategije održivog razvoja. Riječ je o istinskom stremljenju i trajnom opredjeljenju za uspostavljanje nacionalnog razvoja zasnovanog na uvođenju zahtjeva održivosti u sve strukture djelovanja i odlučivanja. Usvojen je Strateški master plan za upravljanje čvrstim otpadom i Strateški master plan za otpadne vode. Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine, Zavod za zapošljavanje i mnogobrojni partneri šest godina realizuju program „Neka bude čisto”, kao i projekt „Eko patrola” u osnovnim školama, osmišljen tako da djeca uoče ekološke probleme u svojoj okolini.

Нема коментара:

Постави коментар