среда, 15. април 2009.

Nacionalni Park Skadarsko Jezero

Lokacija:

Jezero se nalazi u Zetsko-skadarskoj dolini i okruzeno je masivima udaljenim nekih 7 km. od Jadranskog mora. Dvije trecine Skadarskog Jezera se nalazi u Crnoj Gori, a preostala jedna trecina u Albaniji. U zavisnosti od nivoa vode, povrsina jezera varira od 530 do 370m2, smatra se da je dugacko 44km i siroko 14km. Obalna linija je veoma usjecena, narocito na sjevero-zapadu. Niska ravan sjevernog dijela jezera cesto poplavi.

Znacaj:

Skadarsko jezero je najvece jezero na Balkanskom poluostrvu, jedno od poslednjih slatkovodnih povrsina, najveci nacionalni park u Crnoj Gori, i najpoznatije po svojoj zivotnoj raznolikosti. Samo jezero je neobicno zbog medjusobne blizine veoma razlicitih zivotnih stanista i njihovih lanaca ishrane.

Ptice:

Postoji veliki broj vrsta ptica. Utvrdjeno je 270 vrsta ptica koje naseljavaju ovo jezero. Oko 90% ptica pripada vrsti ptica selica i one su internacionalnog znacaja. Tokom sezone seljenja, bijela caplja, bijele zlicarke (kasikare) i razne vrste patki prelaze preko ove oblasti. Mali kormorani se gnijezde u sjevernom mocvarnom dijelu jezera i predstavljaju jednu od tri najvaznije kolonije u svijetu (ITR, Ecological Research Study on Peat Exploration, 2001). Rijetka i ugrozena vrsta kovrcastih pelikana se gnijezdi na plutajucem ostrvcima treseta, koja se nalaze na sjevernom kraju jezera.

Vodeni zivot:

Postoji 50 vrsta ribe koje stanuju u jezeru i 3 vrste zmijuljica. Najvaznije vrste sa ekonomskog aspekta su ukljeva i saran.

Flora:

Biljni svijet ovog parka je veoma znacajan i razlikuje se od oblasti u kojima su ceste poplave, malih kamenih ostrvaca i strmih strana planina. Postoje tri rijetke i zasticene vrste bilja i drveca i veliki broj (30+) rijetkih biljaka unutar parka.

Image Image
Pavlova strana

Dvije trećine jezera pripadaju Crnoj Gori, dok je jedna trećina u Albaniji. Na Skadarskom jezeru se nalazi veliki broj pješčanih plaža i izletišta, koja su osim po ljepoti, poznata i po restoranima koji raspolazu velikim izborom specijaliteta kuhinje iz tog kraja. Specijaliteti kao što su dimljeni krap, crmničko vino, jegulje... Krap je endemska riba koja živi samo u Skadarskom Jezeru. Image
Jezero je zajedno sa okolnim krajevima upisano, na osnovu Rasmar konvencije, u svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja. Prosječna dubina je 6, a na nekim mjestima i do 60 metara, i u potpunosti se nalazi ispod nivoa mora. Image Virpazar Skadarsko jezero i okolne krajeve krasi veoma značajan broj kulturno istorijskih spomenika. Prepoznatljivo je po ostrvskim crkvama i manastirima: Starčevu, Beški, Moračniku i drugim.
Image



Нема коментара:

Постави коментар